4 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri karavan sahipleri açısından bazı yenilikler getiriyor. Fancy Karavan ve Tarsus Karavan Servis olarak 750 kg altındaki karavan sahipleri için bu konuda merak edilen hususlara ışık tutmaya çalışacağız.
Yeni Tescil Yönetmeliği 750 Kg Altındaki Karavan Sahiplerine Neler Getirecek?
Yeni yönetmelik römork statüsündeki çekme karavanlar için kullanılan 750 kg altındaki karavan veya 750 kg üstü kavramını satış, devir ve tescil hizmetleri bakımından ortadan kaldırıyor. Böylece 750 kilogramın altında da olsa tüm karavanların ayrı olarak tescil edilmesi zorunlu hale geliyor. İlgili değişiklik maddelerinin yürürlüğe giriş tarihi olan 1 Temmuz 2025 tarihinden sonra üretilecek tüm karavanlar noterde tescil edilecek ve işlem sonucunda sahiplerine tescil belgesi ile plaka basım belgesi verilecek.
Böylece ağırlığı ne olursa olsun karavanların çeken araçtan bağımsız bir tescil belgesi ve plakası olacak. Bunun karavan sahiplerine getireceği bazı külfetler olmakla birlikte kimi avantajlarının da olacağı söylenebilir. Bir tescil belgesine sahip olmak karavan üzerinde hak sahipliğinin başta gelen delili olacağından çalınma ve benzeri durumlarda önemli fonksiyonu olacağı düşünülebilir.

Yeni Tescil Yönetmeliği Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Yeni araç tescil yönetmeliğinin bazı maddeleri farklı tarihlerde yürürlüğe girecek şekilde oluşturulmuştur. Buna göre 1 Temmuz 2025 tarihi önemli bir dönüm noktası olarak belirlenmiş durumda. Bu tarihten sonra üretilecek tüm karavanlar ağırlığı ne olursa olsun tescil işlemine tabi olacak ve satış, devir ya da tescil işlemleri noterler aracılığıyla yürütülecektir. Bu çerçevede karavanların noterler aracılığıyla tescil işlemlerinin 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren başlayacağını söylemek mümkündür.
Yeni araç tescil yönetmeliği halen kullanılmakta olan karavanlar ile yönetmeliğin yürürlüğe gireceği tarihe kadar üretilecek karavanlar için de bir geçiş takvimi öngörüyor. Buna göre üreticisi veya ithalatçısı tarafından uygunluk belgesi bilgileri ARTES sistemi üzerinden elektronik ortama aktarılan karavanlar 1/1/2035 tarihine kadar talep edilmesi halinde tescil edilir. Bu tarihe kadar tescil işlemi yaptırılmayan karavanlar 1 Ocak 2035 tarihinden sonra karayollarına çıkamayacak.
Sık Sorulan Sorular
Elimdeki 750 kg altı karavan ne olacak?
Halen kullanmakta olduğunuz 750 kg altındaki karavanı yine kullanmaya devam edebilirsiniz. Yapmanız gereken 1 Ocak 2025 tarihinden önce üretilmiş olan karavanınıza ait uygunluk belgesini üretici veya ithalatçı firma tarafından ARTES sistemine kaydettirmek olacaktır.
Uygunluk belgem yok, ne yapmam gerekir?
Uygunluk belgesi veya O1 belgesi adıyla anılan belge karavan üreticisi tarafından karavan sahibine verilmiş olmalıdır. Karavanı üreten firma ile iletişime geçmeniz gerekir. Bu belgenin hiçbir koşulda temin edilememesi durumu muhtemelen yaygın bir şekilde görüleceğinden konu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacaktır. Yeni yönetmelik mücbir sebeple temin edilemeyen veya elektronik ortama aktarılamayan uygunluk belgeleri ile ilgili düzenleme yapma yetkisini Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına vermiştir.
Uygunluk belgesi veya O1 belgesi ARTES sistemine nasıl kaydedilir?
ARTES kayıt işlemleri üretici veya ithalatçı firmalar tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle karavan sahipleri elindeki O1 belgesinin ARTES’e kaydedilmesi için üretici firma ile irtibata geçmelidir.
Yeni yönetmelik sonrasında O1 belgeli karavanlar için TÜVTÜRK muayenesi zorunlu olacak mı?
Bu sorunun cevabı evet olacak şeklinde verilebilir. Tescil belgesi ve plakası bulunan bir taşıt haline gelen karavanlar için her yıl muayene işlemi zorunlu hale gelecek.
Karavanımı ARTES’e kaydettirdim, tescilini ne zaman yaptırmam gerekir?
1 Ocak 2025 tarihine kadar üretilmiş olan karavanların ARTES sistemine kaydı yapıldıktan sonra 1 Ocak 2035 tarihine kadar tescil edilmesi gerekir. Dolayısıyla bu tarihe kadar çeken aracın plakasını kullanmak mümkün olacaktır.
ARTES sistemine kaydedilen karavanın plakası ne olacak?
1 Ocak 2025 tarihinden önce üretilerek, üretici veya ithalatçı tarafından ARTES’e kaydedilen karavanlar 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren tescil edilip kendine ait plaka takabilecektir. Ancak bu koşula sahip karavanlar 1 Ocak 2035 tarihine kadar çeken aracın plakası ile karayoluna çıkabilir.
Yönetmelik değişikliği ehliyetlerin de değişmesini gerektiriyor mu?
4 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelik satış, devir ve tescil işlemlerine yönelik hükümler içerir. Bu sebeple ehliyetler ve ehliyet sınıflarına dair bir değişiklik söz konusu değildir. 750 kg altındaki karavan sahipleri yine B sınıfı ehliyet ile devam edebilir. Tescil ağırlığı 750 kg üzerinde olan karavanlar için eskiden olduğu gibi BE sınıfı ehliyet gerekir.
750 kg altında bir karavanım var, benim için neler değişecek?
Aslında 750 kg altındaki karavan sahibi olanlar için 10 yıl süre ile büyük bir değişiklik söz konusu olmayacak. Mevcut karavanın O1 belgesi ya da diğer adıyla uygunluk belgesi üretici tarafından ARTES üzerinden elektronik ortama aktarılacak ve karavan sahibi için hayat 1 Ocak 2035 tarihine kadar aynı şekilde devam edecek. Karavan sahibi kendi talebi olursa bu tarihe kadar tescil işlemini yaptıracak.
Uygun şekilde ARTES kaydını yaptıranlar kendisine tanınan hak doğrultusunda karavanına çektiği aracın plakasını takarak 1 Ocak 2035 tarihine kadar kullanabilecek. Bu şekilde tescil işlemi henüz yapılmamış olduğundan araç muayenesine gitmesi de söz konusu olmayacak.
Asıl değişiklik 1 Temmuz 2025 tarihinden sonra yeni üretilen bir karavan satın almak isteyenler için olacak. Bu tarihten sonra üretilen veya ithal edilen karavanların sisteme kaydedilmesi ve bu çerçevede noter tarafından tescil işleminin yapılması zorunlu hale gelecek. Noterlikçe tescil edilen ve bağımsız bir plaka numarasına sahip olan karavanların her yıl muayeneden geçmesi gerekecek.
0 yorum